Search

Perheenyhdistämistä vanhuspalveluissa

Epäkohta.

Se oli yksi kysymys Q&A videollani. Niitä pulpahteli mieleen pitkin viikkoa. Mutta eräs epäkohta jäi muita enemmän mieleen. Rovaniemellä on eräs pieni, mutta tärkeä kauneusvirhe vanhustenhoidossa, se on asiakaslähtöisyyteen kuuluva elementti. Kun ihmiset vanhenee, he usein tekevät sen puolison kanssa yhdessä.


Nyky palveluasumisesta näyttää Rovaniemellä puuttuvan lähes kokonaan mahdollisuus olla palveluasumisessa yhdessä puolison kanssa. Ei edes samassa talossa, saati samassa huoneessa . Pieni keskustelu vaimoni kanssa, joka työskentelee vanhusten parissa vahvistaa olettamukseni oikeaksi. Jos mietin omaa tulevaa vanhuutta, niin kyllä minä ainakin haluasin sen ajan viettää yhdessä vaimoni kanssa. Rovaniemi voisi olla eturintamassa Suomessa kehittämässä vanhusten hoitoa, jossa olisi mahdollisuus perhehuoneisiin palveluasumisen yksiköissä tai että edes oltaisiin samassa yksikössä. Moinen toiminta vähentäisi mielestäni laitostumista ja varmasti pitäisi yllä toimintakykyä nykyistä pitempään. Toki seikkaa on tarkasteltava yksilöllisesti, sillä voihan olla että esim. jomman kumman muistisairauden takia yhteisasuminen olisi hankalaa samassa huoneessa. Mutta voisivathan he kuitenkin olla samassa yksikössä.


Minun mielestäni perheenyhdistämistä vanhuspalveluissa pitäisi edistää. Se olisikin enempi järjestely kysymys, kuin kustannus kysymys. Mikäli perheenyhdistäminen vanhus puolella onnistuisi, uskon, että toimintakyvyn säilymiselle olisi paremmat olosuhteet, joka itseasiassa tarkoittaa kustannuksien pienenemistä.


Mietittyäni pitkään olenko ikinä törmännyt ilmiöön, jossa vanhukset olisivat saaneet olla saman katon alla palveluasumisessa, tulin tulokseen että empä ole. Olen tosiaan taksia ajanut 4 vuotta ja olen kyllä kuskannut puolisoita tapaamaan toisiaan palveluasumisesta toiseen. Yksi esimerkki kuitenkin löytyi, joka on vähän sinne päin. Lapsuuteni pihapiirissä asui vanhempi rouva ja hänen kehitysvammainen tytär. Muutama vuosi sitten eräällä keikalla näin tämän rouvan ja hänen tyttärensä istuvan vierekkäin eräässä palveluasumisen yksikössä. Muistan kuinka mietin, että rouvahan oli jo lapsuudessani kohtuu iäkäs omaishoitaja tai niin se ainakin 13- vuotiaan silmin tuntui. Tuo palveluasumisen yksikkö oli sellainen, jossa vieressä toimi myös vastaava kehitysvammaisten yksikkö.


Ainakin tuota rouvaa miettiessä en voi todeta muuta kuin että toimintakyky on säilynyt. Niin kauan kun on toimintakykyä tarvitsee ihminen vähemmän hoivaa.


Sinä ja minä vanhenemme, nyt meidän on luotava sinulle ja minulle tulevaisuus jossa voimme vanheta

yhdessä.

Tuomas Koskiniemi

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Hoitajat ja vanhukset

Vanhusten hoitoa kunnassa. Me kaikki vanhenemme ja voi olla, että joskus me vielä tarvitsemme hoivaa tai apua arjessa. Nyt hoitajamitoitusta nostetaan porrastetusti aina 0.7, vuoteen 2023 mennessä. Va